Кой печели и кой губи от преписването на изпит?

Много хора взимат или са взимали изпити чрез преписване. На пръв поглед изглежда, че няма кой знае какъв проблем, все пак почти всеки го е правил поне веднъж, „понякога просто се налага“ – така си казват повече хора, които са го правили. Всъщност според много хора преписването е лоша услуга за самия преписващ, смятат че той няма да може да се пласира добре на трудовия пазар поради липсата на истински знания в материята, за която е учил години. Според психолози, най-голяма част от преписващите студенти са „нахални“, самоуверени и находчиви, а именно това са качествата, които изключително много се търсят от работодателите.
Много спорно е кое е най-доброто за един работодател – вариант 1 – да назначи зубъра от първия чин, който никога не е преписвал на изпит, който е доста наясно с теорията, но дори от пръв поглед му личи, че е притеснителен, уплашен и неопитен, или вариант 2 – някой, който е преписвал на някои изпити, но е успял да излъже всички (преподаватели, колеги, приятели, родители), че всъщност е изключително наясно с материята, някой който е нахален, о̀правен, самоуверен и т.н.
Много от вас биха отговорили „зависи каква е работата, която предлагам“, защото все пак има значение дали търсим офис мениджър или мозъчен хирург. Естествено, че има професии, в които всяка, дори малка, грешка би коствала много, но за съжаление дори в тези професии има кадри, които са преписвали на изпити или които са платили за да влязат в университета, платили са за някой изпит и т.н.
С други думи преписването е сложно нещо, на което не трябва да се гледа едностранно. Преписването е проблем, с който не само образователната система трябва да се справя, но и обществото като цяло. Ако студент в чужбина се осмели да преписва, не само колегите/съучениците, а дори и приятелите му ще го издадат… Това е така не само защото преписването е измама, а и защото всички там са наясно, че това че са си затворили очите, когато някой наруваша някоя обществена норма, може да струва много не на някой друг, а на самите тях.
В крайна сметка нашето мнение е, че никой не печели от преписването на изпит, ако вие имате мнение – ще се радваме да го споделите.

Вашият коментар